Naar de hoofdinhoud
Alle collectiesAlles over de Arbeidsovereenkomst
Wat zijn de spelregels van een concurrentie- of relatiebeding?
Wat zijn de spelregels van een concurrentie- of relatiebeding?

Ze komen veel voor, maar worden ook nietig verklaard. Lees hier waarom.

Pim Betist avatar
Geschreven door Pim Betist
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Antwoord

Een concurrentie- of relatiebeding beperkt een werknemer om, na afloop van zijn samenwerking met een werkgever, hetzelfde soort werk te doen (concurrentiebeding) of contact te onderhouden met relaties van de voormalige werkgever (relatiebeding). Er zijn strenge regels gebonden aan de gelding van dergelijke bedingen. 

Uitleg

Wat is een concurrentiebeding?

Met een concurrentiebeding beschermt een werkgever op het moment dat een werknemer hem verlaat.  Het zorgt ervoor dat een werknemer niet hetzelfde soort werk mag doen bij een andere werkgever, ook nadat de arbeidsovereenkomst is verlopen. Op deze manier probeert de werkgever te voorkomen dat de werknemer de kennis die hij bij zijn bedrijf opdoet, gebruikt (of misbruikt) bij een concurrerende werkgever. 

Wat is een relatiebeding? 

Een relatiebeding werkt ongeveer hetzelfde als een concurrentiebeding, maar gaat over de zakelijke contacten die je opdoet tijdens je dienstverband. Het zorgt ervoor dat een werknemer na afloop van de samenwerking geen contact mag hebben met de relaties van zijn voormalige werkgever. De gedachte hierachter is dat een werknemer klanten van zijn voormalige werkgever zou kunnen 'afpakken' en mee kan nemen naar een nieuwe werkgever. Het relatiebeding voorkomt dit. 

Wat zijn de regels?

Allereerst staat vast dat een concurrentie- of relatiebeding schriftelijk moet worden vastgesteld en niet geldt bij minderjarige werknemers. Verder kan een dergelijk beding in principe niet gelden indien het een tijdelijk contract betreft. Slechts in uitzonderlijke gevallen is dit toch mogelijk. De werkgever moet dan schriftelijk een specifieke reden geven waarom het beding absoluut noodzakelijk is voor de bescherming van zijn bedrijf. Is hier niet aan voldaan en neemt de werkgever toch een beding op in een tijdelijk contract, dan is het beding nietig en geldt deze dus niet. In de praktijk vinden rechters de opgegeven redenen zelden belangrijk genoeg en dus komt een geldig beding niet vaak voor in een contract voor bepaalde tijd. 

Een concurrentie- of relatiebeding beëindigen

Als werknemer heb je de mogelijkheid om het beding aan te vechten bij de rechter. De rechter zal dan de belangen van de werkgever en de werknemer tegen elkaar opwegen, om zo tot een beslissing te komen. 

Je eigen arbeidsovereenkomst met concurrentie- of relatiebeding 

Met VraagHugo stel je in enkele stappen zelf een arbeidsovereenkomst op waarin je beslist of deze een concurrentie- of relatiebeding bevat. Kom je er niet uit? Het team van VraagHugo staat voor je klaar en rekent hier geen extra kosten voor.

Was dit een antwoord op uw vraag?