Antwoord 

Bij het ontbreken van een collectieve regeling geldt in principe 28 dagen van tevoren. Wanneer dit door de aard van het werk onmogelijk is, zoals vaak het geval bij een nulurencontract, geldt een minimum van 4 dagen van tevoren. 

Uitleg

Collectieve regeling

Indien er een collectieve regeling is over het bekendmaken van een rooster, bepaalt deze hoelang van tevoren. Een voorbeeld is een CAO van een supermarktketen die bepaalt dat vakkenvullers drie weken van tevoren hun rooster moeten krijgen. 

28 dagen van tevoren

Als er geen collectieve regeling bestaat die een dergelijke termijn voorschrijft, schrijft de wet een algemene regeling voor. Deze bepaald dat het rooster 28 dagen van tevoren bekend moet zijn, mits de aard van het werk dit toelaat. 

4 dagen van tevoren 

Voor veel werkgevers is het onmogelijk om 28 dagen van tevoren een rooster op te stellen, omdat het soort werk dit niet toelaat. Denk hierbij aan een terraseigenaar die niet weet hoe druk het zal worden in verband met de weersverwachting. In een dergelijk geval moet een werkgever uiterlijk 4 dagen van tevoren de werktijden doorgeven. Gebeurt dit niet, dan heeft de werknemer de mogelijkheid om het werk te weigeren. Overigens is de werkgever verplicht sowieso 28 dagen van tevoren door te geven welke dag in de week een werknemer rust heeft.  

Zelf een nulurencontract opstellen

Met VraagHugo.nl stel je heel eenvoudig zelf een nulurencontract op waarin je zelf bepaalt en aangeeft hoelang van tevoren je de werknemer oproept.

Heb je het antwoord gevonden?