Naar de hoofdinhoud
Alle collectiesAlles over de Arbeidsovereenkomst
Hoe zit het met vakantiedagen en arbeidsovereenkomsten van minder dan 1 jaar?
Hoe zit het met vakantiedagen en arbeidsovereenkomsten van minder dan 1 jaar?

Overeenkomsten voor bepaalde tijd zijn er in allerlei soorten en maten. Maar we willen allemaal op vakantie. Ook met een 0-uren contract.

Hugo avatar
Geschreven door Hugo
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Antwoord

Werknemers krijgen een wettelijk aantal vakantiedagen per jaar: minimaal 4 werkweken per heel jaar. Maar wanneer een dienstverband korter dan een jaar is, wordt in plaats van vakantiedagen in vakantie-uren gerekend. 

Uitleg

Het aantal vakantie-uren per jaar is 4 keer het aantal uren dat de werknemer per week werkt, óf gemiddeld per week werkt. Een tijdelijk contract met vast aantal uren, bijvoorbeeld 16 uur per week, levert op jaarbasis 64 vakantie-uren op. Wanneer het dan gaat om een contract voor 6 maanden, dan moet 64 / 2 = 32 vakantie-uren, enz.

Opbouw vakantiedagen

Vakantiedagen worden in de regel vanaf 1 januari opgebouwd. Als jij in juni je contract tekent en in juli twee weken op vakantie wilt, heb je nog onvoldoende saldo opgebouwd.

Opbouw vakantiedagen tijdens zwangerschapsverlof en bevallingsverlof

Let op: Tijdens een zwangerschaps- of bevallingsverlof bouwt de werknemer ook gewoon vakantie-uren op! 

Zelf een arbeidscontract opstellen

Met de arbeidsovereenkomst van VraagHugo stel je eenvoudig zelf het contract op dat jij nodig hebt, en is het juiste aantal vakantiedagen zo geregeld!

Was dit een antwoord op uw vraag?