Ruim 1 op de 3 startende ondernemers weet niet weet wat een modelovereenkomst is en slechts 12 procent van de startende zzp’ers er maakt er daadwerkelijk gebruik van. dat blijkt uit een peiling van De Rabobank en het online starters platform ikgastarten.nl onder 1.200 startende ondernemers. Een frappante ontwikkeling aangezien de nieuwe wet DBA en de modelovereenkomst in het bijzonder veel in het nieuws zijn geweest.
De modelovereenkomst is eigenlijk niets meer dan een door de Belastingdienst goedgekeurde opdrachtovereenkomst, de voorgeschreven overeenkomst voor zelfstandige dienstverleners. Een mogelijke verklaring voor het beperkte gebruik, is dat er geen verplichting bestaat om met een dergelijke overeenkomsten te werken. Het enige is wel: als je geen goedgekeurde opdrachtovereenkomst sluit, dan riskeer je als zzp’er en opdrachtgever een boete of naheffing.
Buiten het vermijden van een (mogelijke) DBA boete, zijn er nog veel meer voordelen bij het goed vastleggen van je afspraken. Veel juridische conflicten ontstaan immers vanwege onenigheid over de gemaakte afspraken, omdat deze niet goed zijn vastgelegd. Met een overeenkomst weten beide partijen waar ze aan toe zijn. Wat zijn we elkaar over en weer verschuldigd? Wat gebeurt er als één van ons zich niet aan de afspraak houdt? En wat moet ik doen als ik van de afspraak af wil? Overeenkomsten bieden meer duidelijkheid.
Nu zou je kunnen denken: ‘die boete is waarschijnlijk goedkoper dan elke keer een advocaat bellen’. Waarschijnlijk wel ja, maar gelukkig hoef je voor een goede overeenkomst helemaal geen advocaat te bellen.
Wil je zelf een juridische kloppende opdrachtovereenkomst opstellen? Klik dan hier en maak zelf jouw eerste opdrachtovereenkomst geheel gratis. Binnen 5 minuten ben je klaar en heb je je zaken gewoon goed geregeld.