Naar de hoofdinhoud
Alle collectiesAlles voor ZZP'ers
Ben ik een opdrachtnemer of een werknemer?
Ben ik een opdrachtnemer of een werknemer?
M
Geschreven door Martijn Puts
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Om het makkelijk te houden, verdelen we de zzp’ers in drie groepen: zzp’ers die overduidelijk zelfstandig zijn, zzp’ers die dat overduidelijk niet zijn, en de rest. De eerste groep heeft niks te vrezen en de derde groep zal voorlopig nog niet beboet worden. Het zijn dus hoofdzakelijk de overduidelijke niet zzp'ers die moeten oppassen. Zij hebben eigenlijk maar twee opties, anders te werk gaan of een arbeidsovereenkomst sluiten.

De zelfstandige ondernemer

Waar let de Belastingdienst dan op? Waar het om draait: de kerneigenschappen van een zelfstandige ondernemer. De vraag of hij werkt vanuit zijn eigen onderneming en ook investeert in die onderneming. Denk ook aan de mate van zelfstandigheid waarmee hij de opdracht uitvoert, bijvoorbeeld door gebruik te maken van zijn eigen spullen of door zelf klachten over zijn werkzaamheden te behandelen.

Problemen ontstaan op het moment dat er clausules uit een arbeidsovereenkomst in een zzp-opdrachtovereenkomst terecht komen. Dit zijn in de basis totaal verschillende overeenkomsten. Zie hieronder enkele voorbeelden van veel voorkomende clausules die niet in een opdrachtovereenkomst horen.

Een concurrentiebeding

Het is juist typerend voor een zzp’er dat hij een heleboel verschillende opdrachten en opdrachtgevers heeft. Vaak zelfs binnen dezelfde branche. Een concurrentiebeding heeft niks te zoeken in een opdrachtovereenkomst.

Werkgeversgezag

Een opdrachtgever mag wel instructies geven over het te bereiken resultaat, alleen is het aan de zzp’er om te bepalen in welke mate en hoe hij ze opvolgt om het resultaat te behalen. Met name de gezagsverhouding onderscheidt een arbeidsovereenkomst van een opdrachtovereenkomst. Wil de opdrachtgever jou dwingende instructies geven, dan zal hij je in dienst moeten nemen. Zo simpel is het.

De verplichting persoonlijk werk te verrichten

Een werknemer verplicht zich, door een arbeidsovereenkomst te sluiten, om persoonlijk voor een werkgever te werken. Is hij ziek, dan regelt de werkgever een vervanger. De zzp’er kent deze verplichting in principe niet en is daarom vrij om zijn eigen vervanging te regelen. De opdrachtgever mag alleen, indien opgenomen in de opdrachtovereenkomst, enkele objectieve competentie eisen stellen (zoals een diploma). Ook na vervanging blijft de zzp’er verantwoordelijk voor de juiste afronding van de opdracht.

Gewoon goed geregeld!

Wil jij zeker zijn dat jouw opdrachtovereenkomst vrij is van arbeidsovereenkomstclausules? Zoek dan niet verder. VraagHugo helpt je namelijk graag met het opstellen van jouw opdrachtovereenkomst. Met onze vragen en jouw antwoorden heb je al binnen een paar minuten een eigen opdrachtovereenkomst.

Was dit een antwoord op uw vraag?