Alle collecties
Veel gestelde vragen over de AVG
Hoe ga ik om met privacy problemen rond foto's?
Hoe ga ik om met privacy problemen rond foto's?
M
Geschreven door Martijn Puts
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Bij de Europese privacywet, de GDPR, nemen foto’s een bijzondere plaats in, zowel professionele fotografie als simpele kiekjes. Je bent als ondernemer in veel gevallen verplicht toestemming te vragen om foto’s op te slaan, zeker als je ze openbaar wilt maken. Vermeld ook duidelijk in je privacy statement wat je met de foto’s doet.

Toestemming vragen
Een prikbord met medewerkers van je bedrijf ziet er vrolijk uit en oogt toegankelijk voor je klanten. En ook op de website doet zo’n persoonlijke benadering het goed. Besef alleen wel dat je er ondubbelzinnige toestemming voor moet hebben van elke afzonderlijke medewerker. Ook als je na een bedrijfsuitje de foto’s op Facebook wilt plaatsen. Net zoals een school niet zomaar foto’s van kinderen op de website mag zetten, maar daarvoor toestemming moet vragen aan de ouders.

Die voorzichtigheid moet je ook betrachten als je klanten fotografeert. Een makelaar die een foto maakt van een klant voor diens pand moet vragen of de klant daarmee akkoord gaat en vertellen wat hij met de foto van plan is. Voor een professionele fotograaf geldt dat natuurlijk al helemaal. Wil je bijvoorbeeld bruiloftsfoto’s bewaren en ze misschien zelfs op je website tonen omdat het zo’n mooie reclame voor je bedrijf is? Dat kan, mits je ondubbelzinnige toestemming hebt gekregen van de personen op de foto’s.

Bijzondere gegevens
Foto’s kunnen onder bijzondere persoonsgegevens vallen volgens de GDPR. Met name als de foto’s gebruikt worden met als doel om er privacygevoelige informatie uit af te leiden, zoals ras, een handicap of seksuele geaardheid. Mondelinge toestemming om foto’s te maken, bewaren en eventueel te publiceren is in principe voldoende, maar om aan te kunnen tonen dat er inderdaad toestemming is gegeven, is schriftelijk natuurlijk veel beter.

Zelf een privacy statement maken
Met VraagHugo.nl stel je heel eenvoudig zelf een privacy statement op waarin je nadrukkelijk vermeldt wat je met foto’s doet. Wanneer je je klanten attent maakt op je privacy statement heb je alles keurig geregeld en voorkom je problemen met de Autoriteit Persoonsgegevens.

Was dit een antwoord op uw vraag?