Naar de hoofdinhoud
Alle collectiesAlles over rechtsvormen
Hoe zit het met persoonlijke aansprakelijkheid bij de rechtsvorm vof?
Hoe zit het met persoonlijke aansprakelijkheid bij de rechtsvorm vof?

Als ondernemer moet je rekening houden met de aansprakelijkheid die uit een vof voortvloeit. Lees hier meer.

Hugo avatar
Geschreven door Hugo
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Antwoord

Bij een vof is elke vennoot persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van het hele bedrijf. Dit geldt dus ook voor kosten die zijn verbonden aan het personeel.  

Uitleg

Bij een vennootschap onder firma (vof) zijn er meerdere vennoten (minimaal 2) die samen verantwoordelijk zijn voor het bedrijf. Elke vennoot is hoofdelijk aansprakelijk. Dit houdt in dat elke vennoot individueel verantwoordelijk en aansprakelijk is voor het geheel aan schulden dat het bedrijf heeft. Een vennoot is daardoor ook aansprakelijk voor bedrijfsschulden die door een beslissing van een andere vennoot zijn ontstaan. De vennoten zijn aansprakelijk met hun privévermogen. Dit betekent dat als de onderneming zelf niet voldoende geld beschikbaar heeft om bedrijfsschulden te betalen, schuldeisers kunnen eisen dat zij betaald worden uit het privévermogen van de vennoten. 

VOF-overeenkomst

Met een VOF-overeenkomst kunnen de vennoten afspraken vastleggen. Zo kun je afspreken wanneer een vennoot toestemming van de andere vennoten nodig heeft om een beslissing te maken. Met VraagHugo maak je gemakkelijk zelf een VOF-overeenkomst waarmee je duidelijke afspraken tussen de vennoten creëert op elk gebied.  

Was dit een antwoord op uw vraag?