Alle collecties
Alles over de Aanzeggingsbrief
Wat is het verschil tussen een brief contract niet verlengen en een ontslagbrief?
Wat is het verschil tussen een brief contract niet verlengen en een ontslagbrief?

Een vast contract beëindigen of een tijdelijk contract niet verlengen zijn twee hele verschillende vormen van einde dienstverband

Hugo avatar
Geschreven door Hugo
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Antwoord

Het verschil zit in de aanleiding. Is de aanleiding dringend en ernstig (denk aan diefstal of bedreiging door de werknemer) dan kun je iemand op staande voet ontslaan en heb je een ontslagbrief nodig. Is het minder dringend dan zit je in principe aan je werknemer vast tot het einde van de contractsperiode. Je bent dan verplicht om minstens een maand van tevoren je werknemer te laten weten dat je het dienstverband niet gaat verlengen. Dit doe je met de brief contract niet verlengen. Stuur of overhandig je deze brief niet op tijd dan moet je de werknemer een maand loon extra betalen.

Toelichting

Een ontslagbrief voor het tussentijds beëindigen van het dienstverband, is verplicht bij een ontslag. Dringende redenen, zoals diefstal of bedreiging, kunnen hieraan ten grondslag liggen. Dit kan het geval zijn bij een tijdelijk of vast contract.

Een brief niet verlengen is de wettelijk verplichte aanzegging die gaat over een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. Dit tijdelijke contract eindigt normaal gesproken op een bepaalde datum. Wanneer dit contract niet verlengd gaat worden dient de werkgever dit een maand van te voren schriftelijk aan te zeggen: de brief niet verlengen.

Met VraagHugo stel je in enkele stappen zelf een brief contract niet verlengen of een ontslagbrief op. Kom je er niet uit? Het team van VraagHugo staat voor je klaar en rekent hier geen extra kosten voor.

Was dit een antwoord op uw vraag?