Alle collecties
Alles over de Opdrachtovereenkomst
Wat is het verschil tussen een opdrachtovereenkomst en een arbeidsovereenkomst?
Wat is het verschil tussen een opdrachtovereenkomst en een arbeidsovereenkomst?

Moet een samenwerking worden gezien als een overeenkomst van opdracht of als een arbeidsovereenkomst? Lees hier meer.

Hugo avatar
Geschreven door Hugo
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Antwoord:

Bij een arbeidsovereenkomst is er altijd sprake van een gezagsverhouding tussen werkgever en werknemer, bij een opdrachtovereenkomst bestaat deze verhouding niet. Een opdrachtgever heeft op basis van een opdrachtovereenkomst een fiscaal voordeel ten opzichte van een werkgever met een arbeidsovereenkomst. 

Uitleg:

Gezagsverhouding

Een werkgever neemt een werknemer in dienst met behulp van een arbeidsovereenkomst. Op grond van deze overeenkomst bestaat tussen werkgever en werknemer een bepaalde gezagsverhouding, de werknemer is immers ondergeschikt aan de werkgever. De werkgever mag de werknemer vertellen welk werk hij moet doen, hoe hij het werk moet uitvoeren en wanneer hij het werk moet doen. Tussen opdrachtgever en opdrachtnemer bestaat deze gezagsverhouding niet en dus bestaat er een grotere zelfstandigheid bij een opdrachtnemer dan bij een werknemer. Een opdrachtgever mag alleen maar aanwijzingen geven over het resultaat dat de opdrachtnemer moet bereiken.

Verschil in gevolgen

Bij een arbeidsovereenkomst is de werkgever verplicht loonbelasting en premies in te houden. Deze verplichting heeft een opdrachtgever niet bij een opdrachtovereenkomst. 

Heb ik een arbeidsovereenkomst of een opdrachtovereenkomst nodig?

Het is vooral belangrijk welke bedoeling jullie als partijen hebben bij het aangaan van de overeenkomst. Is er sprake van een gezagsverhouding tussen werkgever en werknemer, dan is een arbeidsovereenkomst nodig. Is deze verhouding er niet, zoals bij het inhuren van een bedrijf of freelancer voor een eenmalige klus, dan kun je beter een opdrachtovereenkomst gebruiken.

Met VraagHugo stel je in enkele stappen zelf een arbeidsovereenkomst of een opdrachtovereenkomst op. Kom je er niet uit? Het team van VraagHugo staat voor je klaar en rekent hier geen extra kosten voor.

Was dit een antwoord op uw vraag?