Alle collecties
Alles over de Ontslagbrief
Wanneer is ontslag op staande voet geoorloofd?
Wanneer is ontslag op staande voet geoorloofd?

Lees hier over de voorwaarden van ontslag op staande voet, waar zowel de werkgever als werknemer rekening mee moet houden.

Hugo avatar
Geschreven door Hugo
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Antwoord

Er moet sprake zijn van een dringende reden voor het ontslag. Een dringende reden kan zijn werkweigering, diefstal, of mishandeling. Ook moet het ontslag zo spoedig mogelijk aan de werknemer  worden medegedeeld, samen met de reden voor het ontslag.

Uitleg

Dringende reden

Per ontslag zal apart worden beoordeeld of er echt sprake was van een dringende reden. Het moet gaan om een vrij ernstige handeling van de werknemer, zoals diefstal. Of iets een dringende reden is hangt af van de omstandigheden van het incident en kan ook per sector zeker verschillen. In het algemeen gaat het erom dat de handeling zo ernstig is dat niet verwacht kan worden van de werkgever dat hij de werknemer in dienst houdt. 

Het onverwijld geven van ontslag

De werkgever moet meteen na het voorval overgaan tot ontslag op staande voet. Een werkgever mag wel onderzoeken of er inderdaad sprake is van situatie die ontslag op staande voet rechtvaardigt maar mag niet afwachten en bijvoorbeeld twee weken later alsnog overgaan tot ontslag. Dan is er geen sprake meer van ontslag op staande voet. 

Mededeling aan de werknemer

Ontslag op staande voet kan zowel mondeling als schriftelijk worden gegeven. De werkgever is verplicht om de dringende reden voor het ontslag te delen met de werknemer. Het is aan te raden om het ontslag, en de reden daarvoor, in ieder geval schriftelijk te bevestigen.

Zelf ontslagbrief opstellen

Met VraagHugo stel je zelf een ontslagbrief op die aan alle wettelijke vereisten voldoet en ook de overige zaken op een heldere en nette manier regelt.

Mocht je vragen hebben, dan staat Hugo ook altijd voor je klaar voor gratis advies.

 

Was dit een antwoord op uw vraag?