Antwoord
Er moet sprake zijn van een dringende reden voor het ontslag. Een dringende reden kan zijn werkweigering, diefstal, of mishandeling. Ook moet het ontslag zo spoedig mogelijk aan de werknemer worden medegedeeld, samen met de reden voor het ontslag.
Uitleg
Dringende reden
Per ontslag zal apart worden beoordeeld of er echt sprake was van een dringende reden. Het moet gaan om een vrij ernstige handeling van de werknemer, zoals diefstal. Of iets een dringende reden is hangt af van de omstandigheden van het incident en kan ook per sector zeker verschillen. In het algemeen gaat het erom dat de handeling zo ernstig is dat niet verwacht kan worden van de werkgever dat hij de werknemer in dienst houdt.
Het onverwijld geven van ontslag
De werkgever moet meteen na het voorval overgaan tot ontslag op staande voet. Een werkgever mag wel onderzoeken of er inderdaad sprake is van situatie die ontslag op staande voet rechtvaardigt maar mag niet afwachten en bijvoorbeeld twee weken later alsnog overgaan tot ontslag. Dan is er geen sprake meer van ontslag op staande voet.
Mededeling aan de werknemer
Ontslag op staande voet kan zowel mondeling als schriftelijk worden gegeven. De werkgever is verplicht om de dringende reden voor het ontslag te delen met de werknemer. Het is aan te raden om het ontslag, en de reden daarvoor, in ieder geval schriftelijk te bevestigen.
Zelf ontslagbrief opstellen
Met VraagHugo stel je zelf een ontslagbrief op die aan alle wettelijke vereisten voldoet en ook de overige zaken op een heldere en nette manier regelt.
Mocht je vragen hebben, dan staat Hugo ook altijd voor je klaar voor gratis advies.