Alle collecties
Alles over de Stageovereenkomst
Moet ik belasting betalen over een stagevergoeding?
Moet ik belasting betalen over een stagevergoeding?

Een stagevergoeding is een bijzondere vergoeding, want een stageovereenkomst valt in de categorie bijzondere arbeidsovereenkomsten.

Hugo avatar
Geschreven door Hugo
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Antwoord

Het ligt aan de opbouw van de vergoeding of je belasting moet betalen over een stagevergoeding. Wanneer de stagiair of stagiaire namelijk enkel reiskosten-, onkosten- of kilometervergoeding ontvangt, dan wordt dat niet als loon gezien en hoeft daarover geen belasting te worden betaald. 

Uitleg

Wanneer de stagiair(e) het wettelijke minimumloon of een marktconforme beloning ontvangt, dan zijn dat inkomsten waarover belasting moet worden betaald. Dan gelden de regels die ook voor werknemers gelden, zoals loonheffingen en werknemersverzekeringen. Er moet dan ook werkgeversheffing Zvw betaald worden.

Als er geen echt dienstverband is, maar wel een beloning, dan is er sprake van een fictieve dienstbetrekking en hoef je als werkgever geen premies werknemersverzekeringen te berekenen. Loonbelasting en de premie volksverzekeringen moeten wél ingehouden worden en ook de werkgeversheffing Zvw moet dan worden betaald.

Zelf een stageovereenkomst opstellen

Bied jij stageplaatsen aan? Maak eenvoudig zelf een stageovereenkomst met VraagHugo!

Was dit een antwoord op uw vraag?